Блекстоун і Редстоун – діаманти української селекції!

  Падіння вартості товарної продукції змусило сільськогосподарських виробників повернутися обличчям до вітчизняної селекції. І насправді, чи можна себе вважати УКРАЇНСЬКИМ виробником за використання імпортованої техніки, насіння, добрив, пестицидів та технологій? Що ж наше? СОНЦЕ!  ВОДА! ЗЕМЛЯ! Куди збуваємо продукцію? Грузимо на кораблі, в потяги та фури на експорт. А що залишається нам? ПОСМІШКА СИТИХ ТА ЗАДОВОЛЕНИХ ЄВРОПЕЙЦІВ! Схаменіться!

  На теренах України є селекційні досягнення, які впроваджені у виробництво, активно працюють і доволі відомі Інститути академії аграрних наук. Ну, хто не знає гібрид соняшнику Ясон чи гібрид кукурудзи Кадр? Але час плине – на зміну старим гібридам приходять нові, які ввібрали в себе досягнення сьогодення. На зміну старим селекційним установам приходять нові – більш мобільні, потужні та сучасні. За роки незалежності в Україні з’явився ряд нових селекційних установ недержавної форми власності. Такі заклади часто мають зв'язок з інститутами, однак, на відміну від академічних, – працюють більш ефективно та спритно. Одна із перших приватних селекційних установ  – добре відомий серед виробників, в першу чергу своїми гібридами соняшнику та кукурудзи,   Всеукраїнський науковий інститут селекції «ВНІС».

  Ріпак, на ряду із соняшником та кукурудзою, важлива комерційна культура. При цьому економічного значення він набув не так давно. Більшість компаній звернула на нього свою увагу і почала активну селекційну роботу. Переконатись в цьому можна порівнявши роки занесення до Державного реєстру України та кількість сортів ріпаку по різних компаніях.  Для деяких господарств ця культура одна із найбільш рентабельних та дає оборотні кошти в серпні-вересні, коли вони так необхідні в господарствах. Особливе значення ріпак має для виробників півночі та заходу та для тих регіонів,  де вирощування соняшнику обмежене традиціями чи погодними умовами.

  Вже давно у виробництві майже не використовуються сорти соняшнику, кукурудзи та буряку. В реєстр сортів рослин, дозволених до використання в Україні, занесено майже 500 гібридів кукурудзи та соняшнику. Всім відомо, й не підлягає сумніву, що гібриди першого покоління переважають сорти за урожайністю, вирівняністю, є більш технологічними і т.д. На відміну від вищезгаданих культур, для яких створення гібридів при радянському союзі було необхідністю,  у ріпаку, в більшості вітчизняних установ, за деяким виключенням, все ще ведеться «дідівська» селекція сортів.

  Однак, хотілося б зупинитись на виключеннях, які сподіваємось, згодом для нашої вітчизни стануть правилом.

  Таким чином, сучасна селекція на гетерозис потребує обґрунтованих знань генетики культури, використання ДНК-маркерів, аналіз успадкування основних ознак. У ВНІСі існують селекційні програми по створенню гібридів ріпаку різних напрямків, а також відкрито лабораторію біотехнології та генетичного аналізу. Це є передумовою та підґрунтям для створення сучасних гібридів, що за своїми властивостями не поступаються кращим світовим аналогам. Гібриди створюються на трьох типах цитоплазматичної чоловічої стерильності. Всі гібриди мають низький вміст ерукової кислоти та глюкозинолатів. Розпочато селекцію по створенню гібридів із зміненим жирно-кислотним складом олії.

  В 2014 році до державного випробування передано гібриди, які не мають аналогів в вітчизняній селекції та йдуть нога в ногу із провідними світовими брендами. Це гібриди стійкі до гербіцидів суцільної дії, в т.ч. імідозалінової групи. На фоні інших високих показників урожайності, стійкості до абіотичних факторів та технологічності, вони характеризуються очевидною перевагою – можливість контролювати чистоту посівів.

  РЕДСТОУН РС 00-тип, ранньостиглий (300-305 днів). Оригінатор: ТОВ «Всеукраїнський науковий інститут селекції». Норма внесення солей гліфосату до 4 л/га. Вирізняється підвищеною стійкістю до осипання та сильною енергією проростання. Середня врожайність насіння за роки випробування становить: 38-45 ц/га потенціал врожайності 70 ц/га

  БЛЕКСТОУН ІМІ 00-тип, ранньостиглий (295-300 днів). Оригінатор: ТОВ «Всеукраїнський науковий інститут селекції». Норма внесення гербіциду імідазолінової групи (Євро-Лайтнінг) 1-1,2 л/га. Вирізняється підвищеною посухостійкістю та стійкістю до пошкодження квіткоїдом. Середня врожайність насіння за роки випробування становить: 40-46 ц/га потенціал врожайності 72 ц/га

  Виробнича система Clearfield підходить для технології вирощування ріпаку як за класичною, так і за мінімальною або нульовою обробкою ґрунту. Гарних результатів досягають на ґрунтах із високим вмістом органічних речовин та навіть на кам’янистих ґрунтах, а також при нестачі вологи та за інших несприятливих факторів.

  Виробнича система Clearfield полегшує аграріям захист посівів від бур’янів, оскільки зменшує кількість гербіцидних обробок. Відтак, вони мають більше часу для того, щоб зосередитись на усуненні інших факторів, що призводять до зниження врожайності.

  Гнучкість у виборі часу для боротьби з бур’янами набуває ще більшого значення, коли погода не сприяє польовим роботам. Зрештою, завдяки цьому, аграрії можуть ефективніше організувати свою роботу в полі, що дає їм змогу отримати найкращі результати. Адже посів ріпаку – це завжди дуже напружений період,  і гнучкість у застосуванні гербіциду допомагає фермерам приділити більше уваги іншим етапам сільськогосподарської роботи.

  Серед новинок які слід очікувати найближчим часом - лінійка гібридів ріпаку, стійких до гербіцидів та гібридів, стійких до комах.

  Особливістю Всеукраїнського Наукового Інституту Селекції є безперервний цикл від наукової роботи на молекулярному рівні до сертифікованого насіння «ВІД ГЕНУ –ДО ПОЛЯ».  Насінництво ведеться під контролем та за безпосередньою участю селекціонерів – авторів гібридів, що дозволяє зберегти сортові якості та реалізувати їх на ВАШИХ ПОЛЯХ. 

09.09.2015г.