×
Способы доставки
Самовывоз
Доставка почтой
Способы оплаты
Предоплата
Расчетный счет
Карта банка
Наложенный платеж
Наличные
АгроДом
×
АгроДом
СВЯЗАТЬСЯ С ПРЕДПРИЯТИЕМ

Адрес:

Днепропетровская обл., г. Синельниково

Телефон:

+380 показать номер
условия заказа УСЛОВИЯ ЗАКАЗА. СПОСОБЫ ДОСТАВКИ и ОПЛАТЫ

Як вирощують рис в 11 країнах світу

Влітку в Антонівці Скадовського району Херсонської області пройшов Міжнародний семінар за сучасними технологіями вирощування рису і глобальним аспектам продовольчої та екологічної безпеки. Організаторами виступили Інститут рису Національної академії аграрних наук і компанія Netafim — всесвітньо відомий лідер і виробник інтелектуальних систем і технологій крапельного і мікро-зрошення. Latifundist.com був присутній на семінарі і ретельно стежив за всім, що відбувається. Місце для проведення міжнародного семінару було обрано не випадково — тут більше 50 років займаються науково-дослідною роботою в сфері рисосіяння - мова йде про Інститут рису НААН України, а також, поблизу, в Каховці перебуває українське представництво Netafim. Співпраця між «Netafim Україна» та Інститутом рису в 2015 р вийшло на якісно новий рівень, і вперше в Україні були закладені повномасштабні експериментальні ділянки з вирощування рису. У нинішньому році це вже 3 ділянки загальною площею 79 га на крапельному зрошенні в Херсонській і Дніпропетровській областях.

Познайомимося з проблемою

Відкрив семінар Володимир Дудченко — директор Інституту рису Національної академії аграрних наук України. «Як результат селекційної роботи Інституту, 14 сортів рису занесені до Державного реєстру сортів», - сказав Володимир Дудченко. У своєму виступі директор Інституту гідротехніки і меліорації НААН Михайло Ромащенко зазначив, що Україна в контексті вирішення світової продовольчої кризи здатна нагодувати 400-500 млн чоловік. Але для подібного сценарію слід враховувати, що площа сухої і дуже сухої зони в Україні збільшилася на 7%, а площа перезволожених земель скоротилася на 8%. Тому наступне слово в розвитку сільського господарства за сучасними системами зрошення.

Директор з агрономії Netafim Дов Раз сфокусувався на цілях та напрямках діяльності компанії, що працює в 110 країнах і основними завданнями якої є:

· підвищення врожайності;

· впровадження механізованих рішень і IT-технологій в діяльність агропідприємств;

· дружнє ставлення до навколишнього середовища.

«Компанія Netafim зародилася із ідеї зробити ізраїльську пустелю квітучою», — сказав Дов Раз. Головний агроном Netafim Елі Веред в своєму виступі зупинився на технологічних особливостях вирощування рису великими і малими господарствами. Крім того, доповідач навів успішні приклади вирощування рису на краплинному зрошенні фермерами з Індії, які змогли заощадити до 25% добрив і досягти врожайності рису на рівні 9-12,5 т / га. На окрему увагу заслуговує, підняте Елі Веред, питання вирощування органічного рису.

«Сьогодні в вирощуванні рису назріла серйозна необхідність переходу від затоплення до крапельного зрошення», — заявив директор «Netafim Україна» Сергій Савранський. За словами спікера, це не тільки прорив у вирощуванні рису, не тільки економія води і, як результат, фінансових ресурсів, а й величезна позитивна екологічна складова — при краплинному зрошенні вирощування рису питання згубного впливу на екологію взагалі знімається.

Рисівництво від Японії до Бразилії

Професор Масанори Тойота з Університету Кагава (Японія) висловив особливе занепокоєння з приводу тенденцій зниження щорічного споживання і виробництва рису і триваючого падіння цін. «З метою запобігання надвиробництва фермерам, котрі погодилаися на скорочення посівних площ під рис, виплачуються субсидії», — сказав професор Масанори Тойота з Університету Кагава (Японія).

У своєму виступі Масанори Тойота продемонстрував, як виглядає ідеальний рис і його біологічні особливості. Лаура Ровіра Піджен, агроном Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals (Іспанія), представила результати експериментального вирощування рису на краплинному зрошенні в аеробних умовах в Каталонії. Науковий співробітник Інституту природничих наук Вищої школи Святої Анни (Італія) Федеріко Драгоні зазначив, що вміст миш'яку в коричневому рисі, зерні, стеблі і коренях при краплинному зрошенні в 5, 10, 150 і 7 разів менше, ніж при затопленні. Про досвід Туреччини у вирощуванні рису на краплинному зрошенні учасникам семінару розповів Ківанч Сарлар — головний агроном «Netafim Туреччина». Доповідач зазначив, що в Туреччині за останні десять років площі під посівами рису збільшилися майже в два рази. За словами Ківанча Сарлара, в планах компанії турецького представництва Netafim - розширення співпраці з фермерами в вирощуванні рису на крапельному зрошенні. Еял Фрейдман, агроном Netafim, заявив, що гербіциди, використовувані в рисовому виробництві, належать до тих, що виявляються в поверхневих і підземних водах. Спікер представив апробовану на практиці схему обробки рисових посівів від бур'янів при краплинному зрошенні з детальним описом засобів, дозувань та дат. Під час виступу Ніко Хейнемана, постачальника послуг для «Netafim Німеччина», учасники семінару стали свідками перших кроків вчених з Німеччини в вирощуванні рису, що стало можливим завдяки сучасним системам зрошення і успішному досвіду їх використання в інших європейських країнах. У цьому році, вперше в Німеччині рисом засіяно 2 га. Рис, вирощений на крапельному зрошенні, має низький вміст миш'яку, що збільшує ціну і робить його більш вигідним з фінансово-економічної точки зору. Такий рис використовується для виготовлення дієтичних і «здорових» продуктів, а також рисового молока для дитячого харчування.

Ніко Хейнеман вирощує сорти Інституту рису НААН України, оскільки з урахуванням кліматичних особливостей України і Німеччини вони найбільш придатні для випробувань. Насіння висівали під чорну біологічну плівку, виготовлену з кукурудзи, яка з часом розкладається. Оскільки Netafim використовує комплексний підхід і працює «під ключ», на замовлення компанії в Італії була виготовлена спеціальна машина для посіву з одночасним укладанням крапельної стрічки, мульчируючої плівки і прорізування отворів. Менеджер по агрономії бразильського представництва Netafim Карлос Санчеспредставив традиційну для його країни модель вирощування рису з затопленням. Великий інтерес в учасників семінару викликали результати вирощування рису на підземному краплинному зрошенні на площі 100 га в одному масиві. «Netafim Бразилія» вже кілька років працює з такою популярною останнім часом технологією. На жаль, менеджер по агрономії індійського представництва Netafim Раджагопал Сабарінатан не зміг взяти участь в семінарі, але підготовлені ним матеріали представив головний агроном Netafim Елі Веред. Згідно з дослідженнями Раджагопала Сабарінатана, першою за значущістю екологічною проблемою традиційного методу поливу є розтрата води, яка тільки в індійському штаті Таміл Наду становить 4250 млн м³ куб. Наступною важливою проблемою є викид парникових газів - за оцінками доповідача, 1 га рису під затопленням протягом 4-х місяців вегетації викидають 200 кг метану. Вирішити ці проблеми, покликані сучасні крапельні системи зрошення.

Новаторський досвід України

Андрій Поленок, завідувач відділом технології Інституту рису, заявив, що загальний потенціал посівних площ під рис в Україні становить 255 тис. га. Реалізації цього потенціалу поряд з дефіцитом рису на внутрішньому ринку на рівні 50-60% загального споживання і високою ціною може сприяти крапельне зрошення. Роботи зі спорудження систем крапельного зрошення в розрахунку на 1 га обійдуться на 60% дешевше в порівнянні з традиційною технологією. В продовження вдосконалення технології вирощування рису в умовах України закладені експериментальні ділянки з вирощування кукурудзи і сої в сівозміні, адже рис можна повертати на попереднє місце не раніше, ніж через 4 роки. Тому важливо визначити, які культури найбільш ефективні при вирощуванні на краплинному зрошенні в ротації з рисом. Другий день конференції розпочався поїздкою на експериментальне поле №1, де всі бажаючі могли ознайомитися зі зразками українських сортів рису. Саме на цьому полі знаходиться величезний тризуб, визнаний експертами Національного Реєстру Рекордів України «найбільшим гербом, посіяним рисом з чорним листям». Довжина і ширина герба — 24,7 і 16,4 м відповідно. Наступним пунктом програми були наукові доповіді українських вчених і практиків, які проходили в зведеному прямо серед поля конференц-залі. Слухачі розмістилися на імпровізованих стільцях з тюків сіна, покритих мішковиною. Відвідування експериментальних полів № 2 і 3 стало завершальною подією Міжнародного семінару. Зарубіжні гості були щиро вражені обсягом і глибиною досліджень з вирощування рису на крапельному зрошенні, що проводяться спільно Інститутом рису і «Netafim Україна», оскільки вирощування рису на краплинному зрошенні — новітня технологія, величезний крок вперед в рисівництво. На експериментальних ділянках гості семінару побачили наочні результати випробувань глибини (від 0 до 30 см) і способів укладання (уздовж ряду, поперек ряду і навіть по діагоналі) крапельної стрічки на рисовому полі, використання різних видів мульчируючої плівки - як традиційної, так і біологічної, виготовленої з кукурудзи. Тут проводиться моніторинг рухливості азоту в ґрунті, а також аналіз норм, способів внесення і ефективності мінеральних добрив при подачі їх з поливної водою в процесі фертигації. З використанням систем зрошення ведеться постійна робота щодо захисту рослин рису від хвороб, шкідників і бур'янів. На довершення до всього, в рамках експерименту відпрацьовується сортова технологія на основі використання 5 норм висіву для 9 сортів.

До уваги учасників семінару були представлені ділянки по вивченню ефективності вирощування кукурудзи і сої в рисовому сівозміні при поверхневій (до 5 см) і підземної (глибина укладання 30 см) крапельної стрічки. Уже сьогодні тут можна побачити «технологію майбутнього»: просто прикувала погляди гостей інтелектуальна незалежна система крапельного зрошення рисових посівів. Ця розробка дозволяє без участі людини за рахунок сонячної енергії здійснювати і регулювати полив. На «десерт» учасникам семінару продемонстрували виробничий посів рису площею 32 га на крапельному зрошенні — на власні очі можна було переконатися, що рослини на цьому полі зеленіші, потужні, високі, кущисті. Учасники семінару активно дискутували про врожайність на експериментальному полі, деякі — перераховували зерна в рисових колосків. За оцінками учасників семінару, в залежності від сорту, урожай рису складе 9-12 т / га. Весь польовий день учасники провели в дружньому спілкуванні. Ніхто не упустив можливості поставити запитання господарям семінару і власникам передового досвіду в рисівництво — фахівцям «Netafim Україна» та Інституту рису. У бесіді з Latifundist.com агроном компанії «Netafim Україна» Анатолій Кузьмич зазначив, що основною конкурентною перевагою компанії є висока якість продукції і індивідуальний підхід до кожного клієнта, який передбачає врахування безлічі особливостей — топографії, грунту, конфігурації полів, типу крапельниць, насосів, фільтрів і т.д., що дозволяє досягати максимальних результатів. Надалі компанія всім користувачам систем зрошення Netafim забезпечує повний супровід і підтримку. «Майбутнє нашої компанії ми бачимо, перш за все, в інноваціях і в розширенні спектра культур, що вирощуються на краплинному зрошенні», — заявив Анатолій Кузьмич.

Міжнародний семінар мав великий успіх і важливе світоглядне значення для рисівників не тільки з України, а й з усього світу. Адже під час семінару закордонним гостям було продемонстровано не просто результати тривалої кропіткої роботи, проведеної спільно Інститутом рису і «Netafim Україна» — було заявлено про нову філософію вирощування рису.

24.01.2018г.
НАШИ ТЕЛЕФОНЫ
+380 (97) 590-36-56
Иван Иванович
+380 (99) 634-93-16
Напишите нам
мы ответим на все Ваши вопросы
Ваше имя

Ваш телефон

Ваш Email

Сообщение



код подтверждения
x
код
2009-2024 © АгроВектор. All rights reserved.
КОРЗИНА ЗАКАЗОВ
×
ОФОРМЛЕНИЕ ЗАКАЗА
×
Фамилия Имя Отчество: *
Укажите Ф.И.О.
Организация: *
Укажите организацию
Email: *
Email указан не верно
Телефон: *
Укажите телефон
Адрес: *
Укажите адрес
Дополнительные комментарии: (до 512 символов)
* - обязательные поля для заполнения
Продавец:
Доставка:
Оплата:
Позиций заказа - , на сумму: 0
Окончательную стоимость и условия уточняйте у продавца
Нажимая кнопку «ОТПРАВИТЬ ЗАКАЗ», я даю согласие на обработку персональных данных
Вернуться в корзину
Отправить заказ